Το βιβλίο εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2001 από τη Δημοσυνεταιριστική Εταιρεία Έβρος Α.Ε. Στόχος του είναι να προβάλλει και να διατηρήσει τις παραδοσιακές συνταγές του νομού Έβρου. Η συγγραφέας του βιβλίου – Αγγέλα Γιαννακίδου – ύστερα από μια έρευνα χρόνων πάνω σε αυτό το αντικείμενο, επιδιώκει να προβάλλει χαρακτηριστικά παραδοσιακά φαγητά του τόπου, τα οποία σχετίζονται είτε με την καθημερινότητα, είτε με διάφορες γιορτές.

Πατροπαράδοτες συνταγές όπως τραχανάς, πίτες, λαλαγγίτες, σούπες, κρέας, γλυκά κουταλιού, από τις πιο συνηθισμένες εώς τις πιο χαρακτηριστικές του νομού (Μπάμπω-καβουρμάς) περιέχονται σε αυτό το βιβλίο. Όλες αυτές οι Εβρίτικες συνταγές αντανακλούν την ευσυνείδητη προετοιμασία του απλού ή σύνθετου πιάτου της καθημερινής Εβρίτικης ζωής αποτελούνε αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού του Έβρου.