-ΥΠΟ-ΜΕΤΡΟ 19.2. ΣΤΗΡΙΞΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD/LEADER)

– ΔΡΑΣΗ 19.2.4. – ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.2. Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία, κλπ)

Η υποδράση 19.2.4.2 στη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό. Οι επενδύσεις που θα συμπεριληφθούν στην υπο-δράση, αναμένεται να βελτιώσουν τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και σχετικές υποδομές για τον  αγροτικό πληθυσμό και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ορισμένες από τις επενδύσεις που μπορούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της υπο-δράσης είναι:

  1. Παιδικοί σταθμοί και αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης για φύλαξη και απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας
  2. Αγροτικά ιατρεία με σκοπό την αμεσότερη πρόληψη και φροντίδα του αγροτικού πληθυσμού
  3. Καταφύγια αδέσποτων ζώων στα οποία θα παρέχεται προσωρινά άσυλο σε αυτά, καθώς και προληπτική και θεραπευτική αγωγή, μέχρι να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολίτες για την υιοθέτησή τους
  4. Αποκατάσταση κτιρίων για στέγαση υπηρεσιών με σκοπό την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμου
  5. Αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι αθλητισμού
  6. Δημιουργία ή εκσυγχρονισμός Κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων με σκοπό την ιατρική φροντίδα και την κοινωνική προστασία ατόμων 3ης ηλικίας, καθώς και ΚΑΠΗ
  7. Δημιουργία Κέντρων Νεότητας, που θα παρέχουν ποικίλες δραστηριότητες και διεξόδους στους νέους (χορωδία, αθλητικές δραστηριότητες, εκμάθηση χορού, ζωγραφική, γλυπτική, διοργάνωση εκδρομών, κλπ)

– ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.3. Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας, (πχ σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές κλπ)

Η υπο-δράση 19.2.4.3 στοχεύει σε οργανωμένες και συντονισμένες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε οικισμούς, προκειμένου να αναπλασθούν και να αναδειχθούν οι αίθριοι κοινόχρηστοι χώροι και να διασωθεί ο χαρακτήρας τους.

Ορισμένες, ακόμη  από τις επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της υπο-δράσης είναι:

  1. Επισκευή, επέκταση και βελτίωση πλατειών του οικισμού (επίστρωση πλακιδίων, προσθήκη επενδύσεων, προσθήκη καθιστικών, κατασκευή σιντριβανιών, πέργκολες παραδοσιακού τύπου, κλπ),
  2. Επισκευή πλακόστρωτων δρόμων (καλντερίμια), πεζοδρόμηση δρόμων ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος
  3. Διαμόρφωση εισόδων χωριού (κατασκευή πεζοδρομίου, ειδική διαμόρφωση φωτισμού)
  4.  Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης και σχετική σήμανση κοντά σε σημεία απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων (καλντερίμια, πεζόδρομοι)
  5. Δημιουργία νέων και περιποίηση υφιστάμενων χώρων πρασίνου
  6.  Τοποθέτηση φωτιστικών στην περιοχή παρεμβάσεων και ανάδειξη με ειδικό φωτισμό των χαρακτηριστικών στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής, αλλά και στοιχείων που σχετίζονται με την παράδοση και την ιστορία του οικισμού (μνημεία, τόποι οργάνωσης πανηγυριών, κλπ)
  7. Παιδικές χαρές

Επίσης, η υπο δράση 19.2.4.3 στοχεύει στην δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση υπηρεσιών και υποδομών αναψυχής και μικρής κλίμακας τουριστικών υποδομών. Ορισμένες από τις επενδύσεις που μπορούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της δράσης είναι:

  1. Ποδηλατικές διαδρομές σε πεδινές περιοχές κοντά στη θάλασσα, αλλά και ποδηλατικές ορειβατικές διαδρομές σε ορεινές περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους
  2. Περιπατητικές διαδρομές σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον (χλωρίδα και πανίδα περιοχής), καθώς και σε περιοχές με αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως γεφύρια, μύλοι, λιοτρίβια, πατητήρια, βρύσες
  3. Κέντρα τουριστικής πληροφόρησης για την έγκυρη ενημέρωση των επισκεπτών/τουριστών, σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που διατίθενται στον τόπο επίσκεψής τους
  4. Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων με σκοπό την ανάδειξη των χαρακτηριστικών των χώρων τους, αλλά και την παροχή ουσιαστικών πληροφοριών στους επισκέπτες μέσω και της παροχής υπηρεσιών τουριστικής διερμηνείας,
  5. Παραγωγή πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού, καθώς και δημιουργία ντοκιμαντέρ, διαφημιστικές καταχωρήσεις σε έντυπα μέσα, σχεδιασμός και εκτύπωση τουριστικών οδηγών, έρευνες/ καταγραφή πολιτιστικών, λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων κληρονομιάς με στόχο τη διατήρηση και ανάδειξή τους, ιστοσελίδες,  συμμετοχές σε εκθέσεις, διεξαγωγή ημερίδων – εκδηλώσεων ενημέρωσης και προβολής
  6. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προβολής και σήμανσης διαδρομών, τουριστικών πληροφοριών, αξιοθέατων και μνημείων

-ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.4. Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων

Η υποδράση 19.2.4.4 αφορά στην ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς. Με την υποδράση αυτή θα υποστηριχθούν πολιτιστικοί σύλλογοι για την αναβίωση εθίμων, θρακικών δρώμενων, υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προώθηση την τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ορισμένες από τις επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της υπο-δράσης είναι:

1.Παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις (ανταμώματα παραδοσιακών συγκροτημάτων χορού, Πανηγύρια, κλπ)

2.Πολιτιστικά Φεστιβάλ (φεστιβάλ τραγουδιού, διαφόρων ειδών χορού, κλπ)

3.Εκθέσεις (ζωγραφικής,γλυπτικής,  video εγκαταστάσεων, λαογραφίας  κλπ)

4.Αθλητικές εκδηλώσεις (αθλητικές συναντήσεις (meetings) με τη συμμετοχή αθλητών από όλη τη χώρα, τοπικές αθλητικές εκδηλώσεις)

5. Πολιτιστικοί Διαγωνισμοί με θεματολογία σχετική με την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου

– ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.5. Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικο-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης  (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών/ συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου – μύλοι, γεφύρια κλπ)

Η υποδράση 19.2.4.5 αφορά στην ανάδειξη, προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικο-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Η υποδράση θα είναι τοπικής εμβέλειας και μικρής κλίμακας παρέμβαση και θα αφορά περιοχές μικρού μεγέθους, οικισμούς ή φυσικές περιοχές.

Ορισμένες από τις επενδύσεις που μπορούν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της δράσης είναι:

  1. Δημιουργία νέων ή εκσυγχρονισμός υφιστάμενων ανοικτών Θεάτρων
  2. Πολιτιστικά Κέντρα. Πρόκειται για χώρους άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως οργάνωση θεατρικών παραστάσεων, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, διοργάνωση εκδηλώσεων (συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις)
  3. Ωδεία για την εκμάθηση παραδοσιακών και σύγχρονων οργάνων
  4. Δημοτικές βιβλιοθήκες. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να περιλαμβάνουν αναγνωστήρια και ξεχωριστά τμήματα για παιδιά και εφήβους, και να υπάρχει υποχρεωτικά αίθουσα για χρήση Ηλεκτρονικών υπολογιστών και ίντερνετ
  5. Πολυλειτουργικές ψυχαγωγικές υποδομές που έχουν πολιτιστικό χαρακτήρα
  6. Σύνταξη ή σύνθεση, επεξεργασία, παραγωγή, διανομή, ψηφιοποίηση και έκδοση μουσικών και λογοτεχνικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφράσεων,
  7. Ψηφιοποιήσεις πολιτιστικού υλικού (πχ αρχειακών συλλογών κλπ) και  Έκδοση μουσικών και λογοτεχνικών έργων (για τα ανωτέρω απαιτείται η άμεση σύνδεση τους με τη πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής)
  8. Στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή, προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών