Η Δημοσυνεταιριστική Έβρος ΑΕ ΟΤΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου του Έργου Διακρατικής Συνεργασίας «Enhancement of European Rural Development Capabilities – ENERDECA II» υλοποιεί Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων και Δημιουργικού Τουρισμού και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Ως δημιουργικός τουρισμός ορίζεται ο τουρισμός που προσφέρει στους τουρίστες την ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε μαθήματα και βιωματικά εργαστήρια, που είναι χαρακτηριστικά του προορισμού τον οποίον επισκέπτονται.

Ενδεικτικές δράσεις δημιουργικού τουρισμού

  • Εργαστήρια Τέχνης (π.χ. Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Σχεδίου και απεικόνισης)
  • Εργαστήρια και Εκδηλώσεις Αφήγησης μύθων και ιστοριών
  • Εργαστήρια παραδοσιακής τέχνης (π.χ. Κεραμική, Υφαντουργία, Μεταλλοτεχνία κ.α)
  • Γαστρονομικά εργαστήρια και μαθήματα
  • Εργαστήρια Φωτογραφίας, Βίντεο, Ψηφιακών Τεχνών
  • Φεστιβάλ Τέχνης ή παράδοσης
  • Καλλιτεχνικές κατοικίες (residencies)
  • Ερμηνευτικές ξεναγήσεις
  • Εργαστήρια αρχαίων παραδόσεων με ενεργή συμμετοχή

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2024 ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευομένων. Παράλληλα θα υλοποιείται και από άλλες 14 Ελληνικές Αναπτυξιακές εταιρίες, 2 Πορτογαλικές, 1 Κυπριακή και 1 Λιθουανική, με Επικεφαλή εταίρο την Αναπτυξιακή Καβάλας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να συνεργαστούν σε τοπικό, εθνικό ή διακρατικό επίπεδο με άλλους ενδιαφερόμενους.

Στόχος είναι η εκπαίδευση και δικτύωση των εν δυνάμει λειτουργών του Δημιουργικού Τουρισμού, από εισηγητές εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι θα αναπτύξουν μερικώς το θεωρητικό υπόβαθρο του Δημιουργικού Τουρισμού, πρωτίστως όμως, θα δώσουν έμφαση στην καλή πρακτική του σε διεθνές επίπεδο. Ο τρόπος άσκησης του σεμιναρίου θα είναι βιωματικός, μέσω της προσομοίωσης. Ειδικότερα, τα στελέχη των Αναπτυξιακών και οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων των περιοχών παρέμβασης CLLD/LEADER θα λάβουν μέρος (στο ρόλο των τουριστών) σε διαφορετικές δραστηριότητες Δημιουργικού Τουρισμού, οι οποίες θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του εκάστοτε σεμιναρίου.

Ενδεικτικό πρόγραμμα βιωματικής/διαδραστικής εκπαίδευσης (2ήμερο)

  • Εισαγωγή στο δημιουργικό τουρισμό και την ερμηνεία πόρων, τη δικτύωση και την επικοινωνία
  • Δημιουργία της δική σας δράσης δημιουργικού τουρισμού με σύγχρονα εργαλεία σχεδίασης επιχειρηματικών ιδεών
  • Προσομοίωση των δράσεων δημιουργικού τουρισμού που θα αναπτυχθούν στο δικό σας χώρο

Το Σεμινάριο Ερμηνείας Πόρων και Δημιουργικού Τουρισμού θα υλοποιηθεί υπό την επίβλεψη την Δρ. Nancy Duxbury και θα πραγματοποιηθεί από συνεργάτες του οργανισμού CREATOUR. Η εκπαίδευση θα είναι δια ζώσης και εντός του 1ου τριμήνου 2024.

Άλλα οφέλη από τη δήλωση συμμετοχής είναι τα εξής:

  • Συμμετοχή σε διαδικτυακό προκαταρκτικό σεμινάριο στο δημιουργικό τουρισμό, την επικοινωνία και τη δικτύωση στις 4 Οκτώβρη 2023 (2 ωρών).
  • Πιθανή συμμετοχή σας (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα) στο Συνέδριο Δημιουργικού τουρισμού ENERDECA, στην Πέλλα από 30 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου.

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν (το κόστος συγχρηματοδοτείται από το Υπομέτρο 19.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2022)

Δηλώσεις συμμετοχής (μέχρι 02/10/2023): Εγγραφείτε ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κα. Βραχιόλογλου Θάλεια (τηλ. 2554020090/91, e-mail: thaliavra@dimossin.gr) και τον κο. Καζάκη Ευάγγελο (τηλ. 255420090/91, e-mail: bkazakis@dimossin.gr)

 

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ
  2. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ