Home page Home page Home page
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017  
Κατηγορία: Προγράμματα - Έργα Ikaros
Παρουσιαση Προγράμματος

To πρόγραμμα ΙΚΑΡΟΣ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ"

 

Τίτλος

Ιστορία και Κατάρτιση: Ανθρώπινοι Ρυθμοί και Οικολογικοί Σχηματισμοί (ΙΚΑΡΟΣ)

 

 

Ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου

 

Ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου περιλαμβάνει μεταναστευτικά μονοπάτια για έναν σημαντικό αριθμό ειδών ορνιθοπανίδας.

 

Το δάσος Δαδιάς, το Δέλτα Έβρου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Κύπρος αποτελούν σταθμούς για το ταξίδι των πουλιών. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το κομβικό σημείο όπου συναντώνται διαφορετικές οικολογικές ζώνες και διαφορετικοί λαοί στο σταυροδρόμι Βορρά / Νότου και Ανατολής / Δύσης.

 

 

 

Περιγραφή του πιλοτικού σχεδίου

 

Στα πλαίσια του πιλοτικού σχεδίου θα οργανωθεί ένα οδοιπορικό στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο με οδηγό τα μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας. Στο ταξίδι αυτό θα δίνονται πληροφορίες και γνώσεις σχετικά με τη βιολογία και οικολογία των πουλιών. Παράλληλα, γνωρίζουμε τα σημαντικότερα στοιχεία για τους οικολογικούς σχηματισμούς που συναντάμε. Τέλος, θα δίνονται στοιχεία για τη σχέση των ανθρώπων με τα πουλιά.

 

Ο δεύτερος στόχος είναι η παρουσίαση της διαλεκτικής σχέσης ανθρώπου / φύσης στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα από τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων των περιοχών που επισκεπτόμαστε, διαπιστώνουμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι απαραίτητα εχθρός της φύσης: Μπορεί να είναι και σύμμαχος. Παρουσιάζεται το παράδειγμα της Δαδιάς, ως σύγχρονο διαχειριστικό σχέδιο.    

 

Ο τελευταίος στόχος είναι η οργάνωση πιλοτικού προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης  με το εκπαιδευτικό υλικό του οδοιπορικού. Το σχέδιο προβλέπει εφαρμογή του προγράμματος σε ομάδα επισκεπτών του δάσους Δαδιάς. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης θα αξιολογηθεί ως προς τη διαμόρφωση σχετικής συμπεριφοράς.

 

  

Αναμενόμενα αποτελέσματα

 

Το εκπαιδευτικό υλικό που θα παραχθεί και θα αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια του σχεδίου θα εγκατασταθεί σε κόμβο του διαδικτύου.

 

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίησης αναμένεται να προσφέρει κίνητρα για συλλογική δράση και να διαμορφώσει στάσεις που θα κινητοποιήσουν το κοινό προς την κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων.

 

Στόχος είναι να καταστεί η ανθρώπινη παρέμβαση υποχρεωτικό στοιχείο της διαχείρισης, να ανατραπεί η καταστροφολογία, η ενοχοποίηση για το περιβαλλοντικό πρόβλημα να απευθυνθεί σε στοιχεία πολιτισμού, συμπεριφοράς, συμφέροντος και αξιοπρέπειας, να γίνει κατανοητή η διάκριση μεταξύ βιοτικού επιπέδου και ποιότητας ζωής. 

 

 

 

Συμμετέχοντες φορείς

 

Θράκη

Ένωση Νέων Αγροτών Έβρου (2554041068)

Δημοσυνεταιριστική «Έβρος» Α.Ε. (2554020090 /91/ 92)

 

 

Αιγαίο

Δήμος Δρυμαλίας Νάξου

Αναπτυξιακή Εταιρεία Νάξου – Αριάδνη Α.Ε. (2285031757 /8)

 

 

Κύπρος

Σώμα Κυπρίων Οδηγών (00357 2 781587)

 

 

Επιστημονική στήριξη

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τομέας Οικολογίας  (2310 998316)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα  Θράκη – Αιγαίο - Κύπρος

 

Tο πρόγραμμα : "ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ", που στοχεύει στην ανάδειξη του ενιαίου παραμεθορίου χώρου Θράκης Αιγαίου, Κύπρου, μέσα από την προβολή της ενιαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, του περιβάλλοντος, καθώς και των σύγχρονων δημιουργών του Ελληνισμού σ΄ αυτές τις περιοχές.

 

Το πρόγραμμα αυτό ενισχύει συνεργασίες και κοινές δράσεις των φορέων της Θράκης, του Αιγαίου και της Κύπρου στους τομείς του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.

 

Προτάσεις μπορούν να υποβάλουν συμπράξεις από: ΑΕΙ, Ερευνητικά Ιδρύματα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και ΟΤΑ Θράκης, μη κερδοσκοπικές εταιρίες, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς συλλόγους, μη κυβερνητικές   οργανώσεις, σχολικούς οργανισμούς και σχολεία.

 

Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι συμπράξεις αυτές να περιλαμβάνουν τουλάχιστον από  έναν εταίρο από τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο, ένας εκ των οποίων θα είναι ο  ανάδοχος φορέας

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πιλοτικό πρόγραμμα στην σελίδα  www.auth.gr/icaros

 

 

       

 


Συντάκτης: Κουζούκος
Home Page
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη

Current language: Greek Select Language: English
Created with: weblogic - Web Solutions