Home page Home page Home page
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017  
Κατηγορία: Προγράμματα - Έργα Προγράμματα Γ ΚΠΣ Γραφείο παροχής κοινωνικών υπηρεσιων
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΟΡΦΕΑ & ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

                                                                     ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ

                                                    ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

                                                                        ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

                                                                ΟΡΦΕΑ & ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

 

    

  

Το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών αποτέλεσε έναν νέο μηχανισμό υποστήριξης και βοήθειας που παρείχε ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών κοινωνικών υπηρεσιών σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού από την αγορά εργασίας

Η λειτουργία του γραφείου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα          « ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ 2000-2006 » , στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Πρόνοια», Μέτρο 3.1 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας .

Βασικός στόχος του γραφείου ήταν η παροχή εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών με βάση την εξατομικευμένη προσέγγιση και τη διασύνδεση των εξυπηρετούμενων με τις δομές προώθησης της απασχόλησης . Η νέα αυτή δομή επιδίωξε να συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στη συντονισμένη δράση , που αναπτύσσεται ήδη σε εθνικό επίπεδο , για την ολοκληρωμένη προσέγγιση της κοινωνικο-οικονομικής (επαν)ένταξης ατόμων που απειλούνται ή πλήττονται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας .

Πιο συγκεκριμένα , το Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (ΓΚΥΥ) των Δήμων Ορφέα & Διδυμοτείχου στελεχώθηκε από έναν ψυχολόγο και έναν κοινωνιολόγο οι οποίοι παρείχαν τις εξής υπηρεσίες :

·         Δράσεις συμβουλευτικής σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο και κοινωνική υποστήριξη

·         Επαγγελματικό προσανατολισμό (δημιουργία βιογραφικού , τεχνικές συνέντευξης δημιουργία προσωπικού φακέλου παρουσίασης εργαζομένου κ.τ.λ.)

·         Πληροφόρηση και ενημέρωση σε θέματα :

-          κοινωνικής πρόνοιας

-          απασχόλησης και εκπαίδευσης

-          επαγγελματικής κατάρτισης

-          δικαιωμάτων πολίτη

-          ισότητας των δύο φύλων

-          επιδοματική πολιτική

Το γραφείο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 15/11/2004 και στεγάσθηκε αρχικά στο Δημαρχείο Λαβάρων με σκοπό να αξιοποιήσει και το χώρο του πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Μάνδρας ώστε να είναι προσβάσιμο σε μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων . Λειτούργησε καθημερινά από τις 08:00 π.μ. έως 21:00 μ.μ.

Οι πρώτες ενέργειες των κοινωνικών επιστημόνων ήταν η άμεση ενημέρωση του Δημάρχου Ορφέα, του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και της Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης του Δήμου για το πλαίσιο δράσης της υπηρεσίας μέσα από την οποία  πληροφορήθηκαν και  οι ίδιοι για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής .

Σημειωτέον ότι ο Δήμος Ορφέα κατέχει αρκετά μεγάλη γεωγραφική έκταση , με χωριά απομακρυσμένα από την έδρα του Δήμου  και δύσκολη σχετικά πρόσβαση ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες . Ο πληθυσμός του παρουσιάζει τη δική του ποικιλομορφία καθώς εκτός από τους χριστιανούς αποτελείται από πομάκους , αθίγγανους καθώς και από κάποιες οικογένειες παλιννοστούντων ομογενών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης . Χαρακτηριστικό της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης του δήμου αποτελεί το γεγονός ότι οι μισοί σχεδόν δημότες εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες ( ΙΚΑ , Δ.Ο.Υ.) του Δήμου Σουφλίου , ενώ οι υπόλοιποι από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου Διδυμοτείχου .

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα οι κοινωνικοί επιστήμονες συντόνισαν αρχικά τις δραστηριότητές τους στη διασύνδεση του νέου γραφείου με τις υπόλοιπες υπηρεσίες της περιοχής στοχεύοντας αφενός στην γνωστοποίηση του γραφείου , αφετέρου στη συνεργασία μαζί τους . Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή διαδραμάτισε η συστατική επιστολή που ζήτησαν οι κοινωνικοί επιστήμονες από τον Δήμαρχο Ορφέα με την οποία οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες αναγνώρισαν το ΓΚΥΥ ως νέα δομή του Δήμου .

Αναφορικά με τη ευρύτερη δημοσιοποίηση του γραφείου , πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις δημοσιότητας . Τρίπτυχα ενημερωτικά έντυπα και αντίστοιχες αφίσες τυπώθηκαν και τοιχοκολλήθηκαν σε όλες της υπηρεσίες των δήμων Ορφέα και Διδυμοτείχου καθώς και σε κεντρικά σημεία της περιοχής . Στον τοπικό τύπο δημοσιευτήκανε  δελτία τύπου σχετικά με την έναρξη λειτουργίας και τις δράσεις του ΓΚΥΥ . Επίσης τα στελέχη του γραφείου ύστερα από  συνεννόηση με το δημοτικό ραδιόφωνο Διδυμοτείχου , συμφωνήσανε  για τη σύνταξη  και μετάδοση διαφημιστικού σποτ  . Εν συνεχεία  το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι COSMOS TV , παρουσίασε σε σαραπεντάλεπτο πρόγραμμά του τις δράσεις του γραφείου .

Οι παραπάνω δράσεις δημοσιότητας αποτέλεσαν απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση του κοινού στο ΓΚΥΥ  . Ωσότου όμως υλοποιηθούν , το προσωπικό του γραφείου επέλεξε έναν πιο άμεσο και λιγότερο χρονοβόρο τρόπο  διαφήμισης της νέας αυτής υπηρεσίας . Πραγματοποίησε ενημερωτικές συγκεντρώσεις  στους τοπικούς συλλόγους ( επαγγελματικούς , πολιτιστικούς , αθλητικούς , συλλόγους γυναικών ) με στόχο την παροχή πληροφόρησης για τη δράση του γραφείου και την ενεργοποίηση των διάφορων ομάδων πληθυσμού ώστε να απευθυνθούν σε αυτό .

Ύστερα από αίτημα κάποιων συλλόγων , οι ομιλίες παίρνουν τη μορφή άτυπων διαλέξεων και καλύπτουν θέματα που απασχολούν το άτομο στην καθημερινότητά του (π.χ. άγχος , κατάθλιψη και τρίτη ηλικία , γυναικεία επιχειρηματικότητα κ.α. ) , με στόχο να  το παρακινήσουν να απευθυνθεί στο γραφείο για ευαίσθητα και πιο προσωπικά του ζητήματα .

Πράγματι , οι επισκέψεις στους κατά τόπους συλλόγους έχουν αποφέρει αποτέλεσμα και μέχρι σήμερα οι περισσότεροι εξυπηρετούμενοι του γραφείου έχουν προκύψει ύστερα από τις συγκεκριμένες ομιλίες .

Ιδιαίτερα ευνοϊκή συνθήκη αποτέλεσε η γειτνίαση με το ΚΕΠ και η καλή συνεργασία των υπαλλήλων του στην ενημέρωση και παραπομπή των εξυπηρετούμενων προς την υπηρεσία μας .

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας με τον εξυπηρετούμενο , ο κοινωνικός επιστήμονας οφείλει να εκμαιεύσει το πραγματικό του αίτημα  και να αξιολογήσει το πόσο συνειδητοποιημένος είναι σε αυτό που ζητάει . Διερευνά και καταγράφει τις ανάγκες του ατόμου προσπαθώντας να καλλιεργήσει αίσθημα αμεσότητας , ειλικρίνειας και εχεμύθειας . Κανονίζεται νέα συνεδρία στην οποία ο κοινωνικός επιστήμονας έχει ήδη ετοιμάσει το ατομικό σχέδιο δράσης για τον εξυπηρετούμενο π.χ. τεχνικές προσέγγισής του , απαντήσεις στα ερωτήματά του , ενημέρωση για τις υπάρχουσες δομές που πιθανώς τον αφορούν και τρόπους ενεργοποίησής του . Ο κοινωνικός επιστήμονας συνεχίζει να παρακολουθεί την εξέλιξη του εξυπηρετούμενου ως προς το αίτημά του και μετά το τέλος των συνεδριών και μετά από διάστημα κάποιων μηνών συντάσσει την έκθεσή του .

Εκθέσεις επίσης για την πορεία λειτουργίας του γραφείου καθώς και στατιστικά στοιχεία συντάσσονται από τα στελέχη του ΓΚΥΥ σε τακτά χρονικά διαστήματα και παρουσιάζονται στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την άμεση ενημέρωσή τους για την κινητικότητα του γραφείου . Για τον ίδιο λόγο κάθε κοινωνικός επιστήμονας τηρεί το προσωπικό του ημερολόγιο κίνησης του γραφείου όπου αναφέρονται όλες οι συνεδρίες καθώς και οι υπόλοιπες δραστηριότητες του γραφείου .

Εν κατακλείδι , στόχος των κοινωνικών επιστημόνων του ΓΚΥΥ  είναι να παρουσιάσουν μία σύγχρονη , απολύτως ενημερωμένη και ευέλικτη υπηρεσία κοινωνικής φροντίδας η οποία με υπευθυνότητα  θα βρίσκεται άμεσα δίπλα στον πολίτη για την ενημέρωση , την ψυχοκοινωνική στήριξη και την παραπομπή του στην κατάλληλη υπηρεσία μειώνοντας την ταλαιπωρία και  περιορίζοντας τη γραφειοκρατία   κατά τον μέγιστο βαθμό που είναι αυτό εφικτό .

Στα δύο χρόνια λειτουργίας του γραφείου , εξυπηρετήθηκαν 451 άτομα και προσφέρθηκαν 4.205,25 ανθρωποώρες . Σημειωτέον ότι εξυπηρετήθηκαν 99 άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, τα οποία ζουν αποκλεισμένα κοινωνικά και που μέσα από το γραφείου εξοικειώθηκαν στην επαφή τους με τις λοιπές υπηρεσίες του δήμου , τις τράπεζες, τους εργοδότες κτ.λ. αναβαθμίζοντας το επίπεδο επικοινωνίας τους .

Παράλληλα μέσα από τις δράσεις του γραφείου εξυπηρετήθηκαν κατά κύριο λόγο γυναίκες σε ποσοστό 85,23% , γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη του γυναικείου πληθυσμού για στήριξη , παροχή πληροφόρησης και ενεργοποίησης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση . Γενικότερα  οι κοινωνικοί επιστήμονες μέσα από την εμπειρία του προγράμματος είναι σε θέση να διεξάγουν κοινωνιολογικά συμπεράσματα για τις ανάγκες της περιοχής , τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού καθώς και την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής κοινοτικών προγραμμάτων στην περιοχή .

 

 

 

 

Home Page
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη

Current language: Greek Select Language: English
Created with: weblogic - Web Solutions